Naša mala knjižnica

Mednarodni projekt Naša mala knjižnica je namenjen spodbujanju branja in bralne pismenosti ter spoznavanju drugih kultur, v šolskem letu 2021-22 bo potekal že 14. leto zapored. Otroke skozi šolsko leto pospremi skrben izbor mladinske literature priznanih slovenskih in tujih avtorjev. V vseh letih smo skupaj prebrali že 156 knjig.

Z mednarodnim sodelovanjem in gostovanjem tujih pisateljev učenci spoznavajo tuje kulture in književnost. Sodelujoči pisatelji projekt soustvarjajo ter v njem aktivno sodelujejo.

Projekt je zasnovan tako, da spodbuja branje in otrokovo kreativnost, za dodatno motivacijo pa poskrbijo zanimive aktivnosti, katerim se učenci pridružijo po svojih željah in zmožnostih.

Učence na skupnih srečanjih spodbujamo, da preko branja spoznavamo lastna čustva in čustva drugih, učimo se razumevanja in sprejemanja družbenih načel ter odnosov. Razvijamo izražanje, pomnjenje in sklepanje. Učenci, ki berejo 30 minut na dan, dosegajo bistveno boljše rezultate od tistih, ki ne berejo.

Učenci ob koncu šolskega leta sodelujejo v zabavnem kvizu, ki za organizira založba Sodobnost iz Ljubljane, in prejmejo bralno priznanje Naše male knjižnice.

Cvetka Rengeo

Dostopnost